top of page
Junia-Sarah-Beth-Baca.jpg

Junia 2024

Dit jaar kozen we ervoor om jonge vrouwen tot en met 35 jaar te nomineren.

Junia 2024 : Juryprijs - Marthe Beyaert,  Publieksprijs - Eliane Maes

Marthe Beyaert : Waarom jij, Marthe. Je vrolijke zelf, je enthousiasme zijn duidelijk te zien op vele foto's en je omgang met mensen is zeer hartelijk. Je bent een beetje een all round jonge dame voor de vertolking van de stem van het Evangelie. In het godsdienstonderwijs spreekt men over de gsm-functie : getuige-specialist-moderator. Het is een kracht om deze drie aspecten te combineren en dit niet alleen voor het onderwijs. Door je studies aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen word je gevormd en kun je je voeden met kennis. In je vrije tijd zet je je in voor de Lourdesbedevaarten, Jorki, IJD. Je gaat met vele mensen op weg, je blijft niet in je eigen kringetje zitten. We wensen je van harte toe dat je blijvend met heel veel zin die weg verder gaat, dat je groepen en mensen begeleidt en meeneemt in het mooi, tegendraadse verhaal van Jezus. Dank je en je mag fier zijn op jezelf! Proficiat!

Eliane Maes : De publieksprijs werd dit jaar overduidelijk gewonnen door Eliane Maes. Meer dan 400 mensen brachten een stem voor haar uit. Eliane maakt deel uit van de beweging van de Jongeren Voor Vrede van Sant'Egidio. Met de Jongeren Voor Vrede wil zij bouwen aan een mooiere stad en aan een wereld in vrede. Zij zet zich in voor de zwakken en de armen van deze stad, "de vrienden van de stad". Wat is het fijn om te voelen dat je een gemeenschap achter je hebt, die je waardeert en respecteert. Van harte proficiat, Eliane!

IMG-20240424-WA0011.jpg
IMG-20240424-WA0010.jpg
437540535_425405763582867_8773837562836607250_n.jpg

Junia 2023 : Ilse Van Gorp winnares juryprijs en Lieve Van Driessen winnares publiekprijs

“Ilse engageert zich helemaal in wat ze doet en kan alleen maar authentiek zijn. Buiten haar werk engageert ze zich in het opvangen van vluchtelingen, in het organiseren van nieuwjaarsfeesten en zorg voor hulpbehoeftigen. Als sterke vrouw in de kerk is ze kritisch loyaal en heeft grenzen verlegd voor vrouwen in leiderschap in de kerk. In haar voorgaan in liturgie is ze sterk gericht op de noden van de groep mensen die ze voor zich heeft, zonder de eigen identiteit te verliezen. Ze is een denker én een doener. Ze staat niet vooraan in de strijd voor vrouwen in de kerk, maar toont dagelijks de grote waarde van sterke gelovige vrouwen die Gods gelaat oproepen voor mensen aan de rand van de samenleving.”

"Lieve werd het aanspreekpunt en bezieler van onze gemeenschap. Als onze PASTOR gaat ze mee in de vieringen, met een priester of samen met een gebedsleider. Hierin vervult zij een voorbeeldfunctie als vrouw in de kerk. Haar stijl is eerder bescheiden. Zij stimuleert vrouwen en mannen, op een gelijkwaardige basis om een rol op te nemen in de kerk en de liturgie. Een groep van gebedsleiders heeft hiervoor een opleiding gevolgd. Zo creëert ze kansen voor anderen om het geloof mee uit te dragen."

Proficiat Lieve, je wordt gedragen door heel veel mensen.’

IMG_9277.jpeg
3A4390F9-A647-4C17-91AA-13530CBF016E_edited.jpg

Junia-prijs 2022 : Agnes Pas

1ste winnares Junia-prijs: lifetime achievement award

“Zij is vóór én tijdens haar loopbaan binnen de kerkgemeenschap als een waardevolle vrouw actief geweest. Op een waardige maar duidelijke, oproepende en getuigende wijze heeft Agnes zich ingezet om de vrouw binnen de kerk een plaats te geven, waaronder de religieuze vrouwen. - Zij werkte als nationaal verantwoordelijke voor de studerende jeugd = VKSJ, en was stafmedewerkster aan het TPC – het theologisch pastoraal centrum-. Als ‘jonge vrouw’ is ze gestart met vormingscursussen voor priesters en medewerkers in parochies. Ondanks tegenstand van sommigen heeft zij zich staande gehouden als vrouw. Daardoor groeide de waardering. Haar samenwerking met anderen, binnen de vormingen in kerkverband, werd gewaardeerd en ook geëerd. Zij werkte jaren mee in verschillende kerkelijke en andere organisaties; als voorzitster van het IPB en de NGO Broederlijk Delen. Agnes stuurde mensen tot wederzijdse waardering en bracht hen tot gesprek.”

Vrouwen-In-Zicht reikt jaarlijks een prijs uit aan een project, persoon of groep die bijgedragen heeft tot positieve beeldvorming rond vrouwen in de kerkgemeenschap en tot het creëren van ruimte voor gelijkwaardige verantwoordelijkheid. Deze prijs is vernoemd naar Junia, aangehaald door Paulus in de brief aan de Romeinen. Heel wat theologen vroeger en nu zien hierin een verwijzing naar een vrouwelijke apostel.

Het genomineerde project, persoon of groep heeft één of meerdere van de volgende aspecten mogelijk gemaakt of sterk aangemoedigd in de kerkgemeenschap:

281956626_1338345793342816_598125978536148359_n.jpg

Erkenning

We streven naar erkenning van wat vrouwen doen binnen de kerk en van wie ze zijn.

4EF866BA-2FCD-4CEC-BA07-9A51BF305AB8_edited.jpg

Participatie

Vrouwen-in-zicht wil inzetten op participatie van vrouwen in de kerk. 

DSC_6079.JPG

Verbinding

Dit alles proberen we door in te zetten op verbinding.

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                     Artieste: Sarah Beth Baca

bottom of page